Maak kennis met de leden van de stichting

W. van der Vlist

Voorzitter

Bijna 12 jaar heb ik werkzaam mogen zijn bij het Ministerie van Defensie en nu ben ik sinds 2012 de trotse eigenaar van een beveiligingsbedrijf om daarmee ook als ondernemer bij te dragen aan de maatschappij.

Door mijn interesse in de geschiedenis van Sliedrecht en de Biesbosch in het laatste jaar van de oorlog kwam ik erachter dat veel originele documenten nergens in te zien zijn voor geïnteresseerden.

E. Brand

Penningmeester

Esmeralda Brand, kleindochter van Bertus van Gool, geboren te Sliedrecht, 24-01-1974.

Als kleinkind veel verhalen meegekregen van de tweede wereldoorlog, nu gezien mijn leeftijd, ben ik geïnteresseerd geraakt en wil ik het ware verhaal en de erkenning graag terugzien in een boek dat op feiten is gebaseerd. Daarnaast ben ik ontzettend trots op mijn opa.

 

A. van Gool

Erelid van de stichting

Ab. D. van Gool, jongste zoon van Bertus van Gool, geboren 29-10-1946 te Gorinchem

Opgevoed in een gemoedelijk gezin van drie kinderen. De opvoeding, scholing van de kinderen stond in een hoog vaandel bij de ouders.Bertus van Gool zijn lijfspreuk was, dat wat er ook gebeurt, je moet vechten voor je vrijheid

J. Simons

Bestuurslid

Jelle Simons, MA Military History en auteur van ‘Liniecrossers, Frontkoeriers van het Verzet’

Zoals wel meer Nederlanders groeide ik op in een familie die in veel opzichten getekend was door gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De bombardementen op Rotterdam en de Haagse wijk Bezuidenhout, honger en verzet, onderduikers in huis en een ingebakken hekel aan het nationaalsocialisme vormden steevast onderwerpen van gesprek aan de eettafel. De interesse die hieruit voortsproot, duwde mij naar de Erasmus Universiteit, University College Londen en de Universiteit van Amsterdam. Daar studeerde ik geschiedenis en militaire geschiedenis, niet wetende dat ik werd klaargestoomd voor een jarenlang onderzoek naar de verrichtingen van de Liniecrossers van Groep Albrecht.

 

Dit onderzoek kwam tot stand na een kennismaking met Esmeralda Brand, kleindochter van de Sliedrechtse verzetsleider Bertus van Gool. De bevindingen van mijn onderzoek publiceerde ik in 2021 in het boek Liniecrossers, Frontkoeriers van het Verzet. Vandaag de dag verzorg ik lezingen over de totstandkoming en activiteiten van deze opmerkelijke verzetsgroep. Bovendien maak ik deel uit van de stichting die de herinnering aan deze groep middels van tal van initiatieven levend houdt.

J. van Gool

In Memoriam

John van Gool is de oudste zoon van Liniecrosser Bertus van Gool hij is geboren op 02-05-1945 te Sliedrecht.

Zijn geboortehuis was te vinden aan de Rivierdijk op nummer C236, dit was tevens het startpunt van de Cross-linie van bezetgebied naar bevrijdgebied. Van huis uit, was de familie van Gool een vaderlands lievende en koningsgezinde familie, de kinderen hebben dit in hun opvoeding meegekregen. In huize van Gool waren rechtvaardigheid en vrijheid zeer belangrijke begrippen.