De Historie van de Linie Crossers

De Tijdlijn

Wat was het verloop van de linie-crossers?

De opzet Liniecrossers - 6 November 1944

Het zuidelijke deel van Nederland, ook wel het gebied beneden de grote rivieren genoemd, werd bevrijd in de herfst van 1944. De Amerikanen trokken op 12 september 1944 Zuid-Limburg binnen en werden de eerste Nederlandse gemeenten bevrijd. De eerste gemeenten waren, Eijsden, Mesch, Mheer en Noorbeek. Waarna op 13 & 14 september 1944 Maastricht volgden.

Vervolgens gingen de soldaten van het Amerikaanse, Canadese en Poolse leger (ook wel de geallieerden genoemd) verder het land in, met een risicovol plan, Operatie Market Garden, om in een keer de rivieren over te steken en zo Duitsland binnen te vallen, zodat Nederland ook bevrijd kon worden. Deze operatie was tussen 17 en 25 september 1944 en eindigde in een Duitse overwinning in de slag om Arnhem.

Op 6 november 1944, na de strijd om het zuidelijke deel van Nederland, die gewonnen is door de geallieerden, ontstond er een gebied tussen de rivieren De Biesbosch. De Duitsers patrouilleerde over de rivier de Merwede, maar waagde zicht liever niet in de Biesbosch. Dit was dus de meeste geschikte manier om naar bevrijd gebied te gaan. Groep Albrecht verzorgde de verbinding. Later in de maand november kwamen een aantal mannen bij elkaar om de verbindingen op te zetten tussen het bevrijde gebied en het bezette gebied.

In het totaal werden er ongeveer 374 crossings gemaakt, tussen Sliedrecht & Lage Zwaluwe en Werkendam & Drimmelen.

Wie waren de linie crossers?

De Groep Linie Crossers bestond uit 21 mannen uit Sliedrecht, Werkendam, Sleeuwijk, Lage Zwaluwe, Waalwijk, Dordrecht & Hardinxveld Giessendam. Bekijk hier de complete lijst.

De eerste crossing - 6 November 1944

In de nacht van 5 op 6 November 1944 vondt de 1e oversteek plaats van Sliedrecht naar Lage Zwaluwe plaats. Bertus van Gool en Jacobus bakker waren de eerste koeriers die aan de oversteek begonnen, samen stippelde ze van te voren de route uit om vervolgens aan de tocht te beginnen. De tocht was vooral om de route te ontdekken en de verschillende Duitse patrouille posten in kaart te brengen.

Documentaire

Het verhaal van de linie-crossers

Krantenknipsels

Bekijk verschillende nieuws artikelen over de Linie Crossers