Comité van Aanbeveling

Burgemeester Bram van Hemmen

In 2006 werd hij wethouder van de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde. In november 2012 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Sliedrecht.

Motivatie:

“De line-crossers hebben zich ingezet voor onze vrijheid. Zij waagden hun leven voor ons vaderland. Het is niet voor niets dat een zevental* van de crossers zijn onderscheiden met de Bronzen Leeuw. Dit geeft het belang van hun taken aan en ook de grote waardering voor hun inzet. Het is belangrijk dat deze geschiedenis, die onderdeel is van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis, levend blijft en doorverteld blijft worden.”

Gert de Kok

Gert de Kok is sinds 2005 burgemeester van de gemeente Drimmelen en daarvoor 12 jaar gedeputeerde in de provincie Zeeland

Motivatie:

Het verzetsverhaal van de Liniecrossers in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog is het waard om aan meer mensen te vertellen. Het is een verhaal van moed, vaderlandsliefde en doorzettingsvermogen waar ook de jongste generaties kennis van moeten nemen, vanuit het idee dat vrijheid en democratie bevochten moeten worden en niet vanzelfsprekend zijn.

Jan Visser

Jan Visser geboren 23-11-1966 te Lemmer, zoon van Joost Visser en kleinzoon van Jan Visser

Achtergrond:

Sinds 1994 eigenaar van RVM kunststoffen dat gevestigd is op de oude locatie van het Aannemingsbedrijf van mijn opa en vader. Voor de dijkverzwaring bevond zich daar het watertje “de Gantel” waar vroeger de ark lag van mijn opa en oma en tevens zijn vertrek plaats was met zijn kano richting Lage Zwaluwe.

Motivatie:

De Liniecrossers hebben een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De Crossers waagden hun leven voor de vrijheid van ons land. We hopen dat die vrijheid nooit meer in gevaar zal komen. Daarom is het belangrijk dat dit verzetsverhaal nog een keer heel goed en zorgvuldig gedocumenteerd wordt.

Tony van Hienen

Adjudant Tony van Hienen is sinds 1986 werkzaam bij het ministerie van defensie en heeft daar een breed scala aan functies mogen vervullen.

Motivatie:

Verleden, heden en toekomst op het gebied van defensie, zijn bij de adjudant een rode draad in zijn carrière. Respect voor het verleden en blik op de toekomst is zijn motto. Om het verleden niet te vergeten is de adjudant o.a. maatschappelijk betrokken bij het comité Veteranen Sliedrecht en wil ook aan het verzetsverhaal van de Liniecrossers zijn steentje bijdragen.

De mix van politici, mensen uit het zakenleven en defensie, maakt het erg interessant om met elkaar de schouders eronder te zetten en gezamenlijk de Liniecrossers blijvend op de kaart te zetten.