Willem van der Vlist

Willem van der Vlist

geboren 18-10-1975 te Sliedrecht.

Bijna 12 jaar heb ik werkzaam mogen zijn bij het Ministerie van Defensie en nu ben ik sinds 2012 de trotse eigenaar van een beveiligingsbedrijf om daarmee ook als ondernemer bij te dragen aan de maatschappij.

Door mijn interesse in de geschiedenis van Sliedrecht en de Biesbosch in het laatste jaar van de oorlog kwam ik erachter dat veel originele documenten nergens in te zien zijn voor geïnteresseerden.

Ook is er geen compleet boek wat op feiten berust maar zijn er slechts enkele hoofdstukken beschreven in diverse boeken of een geromantiseerd verhaal. De daden van deze groep Linie-Crossers zijn echter zo bijzonder dat ik wilde dat dit behouden bleef voor het nageslacht.

We zijn immers altijd op zoek naar helden en heldenverhalen terwijl wanneer ze dichtbij zijn en het in onze nabije omgeving te vinden is we dit soort mensen vergeten of slechts een deel kennen van het werkelijke verhaal.

De jeugd betrekken, vertellen en laten lezen over deze periode is een belangrijk onderdeel van onze historische achtergrond. De keiharde omstandigheden gekoppeld aan de cultuur waarin mensen opgroeiden en leefden zijn van zeer grote invloed geweest op de uitzonderlijke daden waartoe deze mensen in staat zijn gebleken.